Μέθοδος – Διαδικασία

Μέθοδος – Διαδικασία


 

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η συμβουλευτική, η ψυχολογική υποστήριξη και η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασίες που βοηθούν τον συνάνθρωπο μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και πιο ουσιαστικά τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Θέματα που αφορούν τις προσωπικές μας σχέσεις, υπαρξιακά ερωτήματα αλλά και καθημερινές δυσκολίες, στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη μας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να δώσει σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται, την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του, τις αξίες του, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του ώστε να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την ταυτότητα του.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Ο ψυχολόγος με την επιστημονική του κατάρτιση και την εμπειρία του, βοηθάει τον θεραπευόμενο, μέσα από μια σχέση συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, να κάνει το βήμα της αλλαγής που χρειάζεται για να δει με μια νέα οπτική την πραγματικότητα του, μέσα από έναν νέο, πιο διευρυμένο αντιληπτικό ορίζοντα για τη ζωή του. Η υποστηρικτική στάση του ψυχοθεραπευτή, η αυθεντικότητα και η άνευ όρων αποδοχή του, βοηθάνε στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των βιωμάτων, προκειμένου ο θεραπευόμενος να έρθει σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό του, να κατανοήσει και ο ίδιος τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων του αλλά και την δυνατότητα του για την επίλυση τους.

Ποια είναι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Η αλλαγή ωστόσο, όπως και η ελευθερία, προϋποθέτει αρετή και τόλμη, αποφασιστικότητα και μαζί υπομονή: έτσι λοιπόν η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, μέσα σε ένα πλαίσιο αποδοχής, κατανόησης, ειλικρίνειας και αυθεντικότητας, μας βοηθάει να δούμε καλύτερα όχι μόνο τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα μας, μας βοηθάει να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω μας, μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να οδηγηθούμε σε λύσεις προσωπικές – προσαρμοσμένες στις δικές μας, υποκειμενικές ανάγκες..

Μέθοδος

Οι θεραπευτικές οδοί που ακολουθούνται στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης είναι αυτές της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και της Συστηματικής Οικογενειακής Θεραπείας.
Στόχος τόσο της ατομικής θεραπείας όσο και της θεραπείας ζεύγους και των ομάδων είναι η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, ώστε ο δεύτερος να διερευνήσει θέματα και δυσκολίες που τον απασχολούν, μιλώντας ελεύθερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του στο βαθμό που εκείνος αισθάνεται άνετα χωρίς πίεση ή βιασύνη αλλά με ενθάρρυνση, σεβασμό και αποδοχή γι αυτό που είναι, σκέφτεται και αισθάνεται σε κάθε φάση της ζωής του.
Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Αυτό σημαίνει τη ρητή δέσμευση εκ μέρους του θεραπευτή να διαφυλάξει το απόρρητο των λόγων του θεραπευόμενου χωρίς παρεκκλίσεις, εκτός απ’ τις περιπτώσεις εκείνες που ο θεραπευόμενος εκφράζει συγκεκριμένη απειλή εναντίον της ζωής κάποιου συνανθρώπου ή και της δικής του ζωής βρισκόμενος ταυτόχρονα σε κατάσταση συναισθηματικής σύγχυσης.

Πλαίσιο

Η χρέωση ανά συνεδρία διαμορφώνεται στα 40€ – 50€, ανάλογα με την συχνότητα των συναντήσεων και το είδος της συμβουλευτικής / ψυχοθεραπείας που θα ακολουθήσετε (ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους, συμβουλευτική γονέων ή εφήβων). Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι πενήντα λεπτά και η συχνότητα των συναντήσεων μπορεί να είναι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά ανά 15 ημέρες.

Εάν χρειαστεί να ακυρώσετε μια συνεδρία παρακαλούμε αυτό να γίνει έως και την προηγούμενη ημέρα. Διαφορετικά αν μια συνεδρία ακυρωθεί αυθημερόν πληρώνεται κανονικά.

Οι ομαδικές συναντήσεις (Σχολές Γονέων, Ομάδα Γυναικών, Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης) πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα και διαρκούν 2 ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα 10 λεπτών. Ο αριθμός των μελών σε κάθε ομάδα δεν ξεπερνά συνήθως τα 10 – 12 άτομα, ενώ η διαδικασία παραμένει “ανοιχτή” το πρώτο διάστημα σε νέα μέλη.

Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει πολύ από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και από το ένα πρόβλημα στο άλλο και μπορεί να είναι από 2- 3 μήνες έως και 2- 3 χρόνια.

 

 

Comments are closed.