Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

 Προτεινόμενη Βιβλιογραφία


 

Για τους Γονείς & Τα Παιδιά

 

 Parents ask psychologists Τίτλος Βιβλίου: Οι γονείς ρωτούν οι ψυχολόγοι απαντούν
Συγγραφέας: Anne Bacus
Εκδόσεις: Lector
Έτος Έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 119
ISBN: 9789606621147
Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε γονείς μικρών παιδιών, μέχρι και την ηλικία του νηπιαγωγείου. Όλοι οι γονείς έχουν απορίες σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους και θέτουν ερωτήματα. Ακόμα και ερωτήματα απλά, που αφορούν στην καθημερινή πρακτική, και για τα οποία θα ήθελαν κάποιες απαντήσεις: γιατί ο μεγάλος άρχισε ξαφνικά να τρέμει τις αράχνες; Γιατί, τελευταία, ο μικρός έχει γίνει γκρινιάρης ή αρνείται να καθίσει στο γιογιό του; Πώς να του ανακοινώσουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει; Πώς ν’ αντιδράσουν αν λένε ψέματα; Πρέπει να αφήνουν το μωρό να κοιμάται στο κρεβάτι τους; Γιατί δεν εξελίσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό; Τι όρια πρέπει να τεθούν στις επιθυμίες τους για εξερεύνηση; Σ’ αυτό το βιβλίο θα βρείτε απαντήσεις που λαμβάνουν υπόψη τους ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Εσείς οι γονείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε. Εδώ, λοιπόν, θα συναντήσετε κάποιες γενικές κατευθύνσεις τις οποίες θα συγκεκριμενοποιήσετε βασιζόμενοι στην ιδιαιτερότητα του παιδιού σας και στην αγάπη σας γι’ αυτό. Θα βρείτε έναν τρόπο να σκέφτεστε, να θέτετε ερωτήματα, να καταλαβαίνετε καλύτερα τα παιδιά, με άλλα λόγια έναν τρόπο που θα διευκολύνει τον διάλογο και θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο συνειδητές και αποτελεσματικές επιλογές…
How to talk to a child for Τίτλος Βιβλίου: Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…
Συγγραφέας: Ιωάννης Τσιάντης,Δημήτρης Τζίκας,

Σοφία Βγενοπούλου

Εκδόσεις: Κοάν
Έτος Έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων: 221
ISBN: 9789607895769
Περιγραφή
…Η γενική εντύπωση μάλλον είναι ότι έχουν αναλυθεί πια όλα όσα αφορούν στις σχέσεις γονιών και παιδιών. Για ποιο λόγο λοιπόν να γραφτεί ένα ακόμα βιβλίο; Αυτό που συνεχώς αντιμετωπίζουμε στη Γραμμή-Σύνδεσμο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι γονείς στην αξία της επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
“Γιατί λέτε εσείς ότι το κάνει αυτό;” μας ρωτούν συχνά οι γονείς… Και μοιάζουν να εκπλήσσονται και να αιφνιδιάζονται από την απάντηση: “Τον έχετε ρωτήσει;” “Το έχεις συζητήσει αυτό με τους γονείς σου;” ρωτάμε εμείς τα παιδιά που μας καλούν προβληματισμένα για κάτι. “Όχι βέβαια..”, απαντούν αυτά με φυσικότητα, σαν να είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι οι προβληματισμοί τους δεν αφορούν τους γονείς. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γονείς και παιδιά έχουν ξεχάσει την τέχνη του διαλόγου ή έχουν χάσει την πίστη τους σε αυτή; Είμαστε όλοι τόσο πια απασχολημένοι που δεν διαθέτουμε χρόνο ο ένας για τον άλλο, ακόμα κι όταν πρόκειται για τα ίδια μας τα παιδιά; Έχουμε τόσο αποπροσανατολιστεί, ώστε να καλύπτουμε τα συναισθηματικά μας κενά με έναν άκρατο καταναλωτισμό, με την εξασφάλιση της “τέλειας” μόρφωσης, με το εξωτερικό “βερνίκι” της πολιτισμένης ανατροφής και της καλλιέργειας, αλλά την ίδια στιγμή τα παιδιά να μεγαλώνουν μόνα; Μήπως διαβάσαμε πολλά βιβλία, μάθαμε τι “πρέπει” να κάνουμε ως γονείς και αναλώσαμε πολλές ώρες κάνοντας κηρύγματα στα παιδιά, αλλά χωρίς να ακούμε αρκετά απ’ όσα έχουν αυτά να μας πουν; Παρά το ότι τα παιδιά είναι μάρτυρες της καθημερινότητας μας μέσα στην οικογένεια, γιατί δεν τους απευθύνουμε το λόγο; Εντέλει τα παιδιά έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί τους: να τα ακούσουμε και να τα συντροφέψουμε με τις κουβέντες μας πολύ περισσότερο από τις υλικές φροντίδες που τους παρέχουμε…
 CHILDHOOD PSYCHOLOGICAL PROBLEMS Τίτλος Βιβλίου: Ψυχολογικά προβλήματα παιδικής ηλικίας
Συγγραφέας: Herbert Martin
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: Α & Β τόμος 1998
Αριθμός σελίδων: Α τόμος 272Β τόμος 344
ISBN: Α τόμος 9607019199Β τόμος 9607019121
Περιγραφή
Είναι σπάνιο να βρεις παιδί που δεν είχε γίνει σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής του η αιτία μιας αρκετά σοβαρής ανησυχίας για τους γονείς του. Παιδί που συμπεριφέρεται με τρόπο αλλιώτικο, παράξενο με αποτέλεσμα να παρεμποδίσει η ομαλή ανάπτυξή του και να αλλοιώνεται η δημιουργία εκείνων των σχέσεων με το περιβάλλον, που είναι απαραίτητες για την παραπέρα εξέλιξή του. Τι είναι λοιπόν το «προβληματικό παιδί». Γιατί και πώς γίνεται ένα παιδί προβληματικό. Στα ερωτήματα αυτά απαντά το βιβλίο αυτό που πραγματεύεται τα ψυχολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Η δίτομη έκδοση καλύπτει την περίοδο της ζωής του παιδιού που αποκαλούμε «πρώτα και μεσαία παιδικά χρόνια», την ηλικία από 3 έως 12 και 13 ετών – και πραγματεύεται κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί καθόλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, όπως προβλήματα υπερβολικής αναστολής, νευρωτισμού, αντικοινωνικής συμπεριφορά, μαθησιακών δυσκολιών και χαμηλών επιδόσεων. Επίσης αναφέρεται στις διάφορες ψυχολογικές υπηρεσίες από τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι (γονείς, ψυχολόγοι, σύμβουλοι) μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ηλικίες μεταξύ του 6ου και 10ου έτους, όταν το παιδί φοιτά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Στα χρόνια αυτά οι απαιτήσεις τόσο στο γνωστικό-μαθησιακό όσο και στο διαπροσωπικό-κοινωνικό τομέα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με αποτέλεσμα πολλά ψυχολογικά προβλήματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά στη βάση αυτή, και προβλήματα που προϋπήρχαν να επιτείνονται σε μεγάλο βαθμό. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι όλη η θεώρηση της παθολογικής συμπεριφοράς γίνεται μέσα στα πλαίσια της πορείας της ανάπτυξης και των διαδικασιών της μάθησης. Ο συγγραφέας παραθέτει πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα, από τη μακρά κλινική πείρα του με παιδιά, γονείς και συμπεριφοράς όσο και για τις τεχνικές της θεραπευτικής παρέμβασης. Το βιβλίο, ενώ είναι ένα είδος πρακτικού οδηγού για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών, ωστόσο δεν προσφέρει στερεότυπες, εκ των προτέρων καθορισμένες συνταγές για άμεση εφαρμογή σε όλα τα παιδιά αδιακρίτως. Δίνει, όμως, έναν ιδιαίτερο τρόπο θεώρησης των προβλημάτων των παιδιών, ο οποίος θα βοηθήσει τους φορτωμένους με έγνοιες γονείς και εκπαιδευτικούς να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα.
I know how to say no Τίτλος Βιβλίου: Ξέρω να λέω ΟΧΙ
Συγγραφέας: Ρασιδάκη Χριστίνα
Εκδόσεις: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Έτος Έκδοσης: 2010
Αριθμός σελίδων: 80
ISBN: 9789601625829
Περιγραφή
Το ΟΧΙ είναι μια μικρή λεξούλα με ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία.
Αν δεν είσαι σίγουρος πότε να λες “ναι” και πότε “όχι”, μπορεί να βρεθείς σε άσχημους μπελάδες!
Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου σε βοηθά να αποφεύγεις τις κακοτοπιές…
…στο σχολείο,
…στο διαδίκτυο,
…με γνωστούς και με αγνώστους,
…με επικίνδυνες ουσίες,
…με ύπουλες διαφημίσεις.
Το ΟΧΙ σού δίνει σημαντικά εφόδια ζωής!
– Σε βοηθά να διαμορφώσεις προσωπικότητα και σωστή κρίση.
– Ενισχύει την αποφασιστικότητά σου.
– Σε μαθαίνει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.
– Σε βοηθά να κάνεις καλούς φίλους!
The Parental Separation-Divorce and Children Τίτλος Βιβλίου: Ο Χωρισμός των Γονέων, το Διαζύγιο και τα Παιδιά
Συγγραφέας: Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 1999
Αριθμός σελίδων: 244
ISBN: 9603446173
Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να καλύψει μέρος του μεγάλου κενού που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία για την επίδραση του χωρισμού των γονέων στα παιδιά. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, οι γνώσεις για τα στάδια της διαδικασίας του χωρισμού και η ερμηνεία των διαφορετικών αντιδράσεων αποτελούν τη βάση για την πληρέστερη κατανόηση της λειτουργίας των οικογενειών μετά το χωρισμό των γονέων.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται ανάλυση και σύνθεση των κυριότερων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την προσαρμογή των παιδιών, καθώς και αναφορά ορισμένων ενδεικτικών πρακτικών κατευθύνσεων για τους γονείς και άλλα άτομα του περιβάλλοντος των παιδιών που βοηθούν στην κατάλληλη υποστήριξη τους και διευκολύνουν την προσαρμογή τους. Η συγγραφέας, της οποίας η επιστημονική και επαγγελματική ενασχόληση με αυτά τα θέματα είναι μακροχρόνια, με το βιβλίο αυτό επιδιώκει αφενός να βοηθήσει στην πληρέστερη κατανόηση των δυσκολιών και των ποικίλων διαστάσεων προσαρμογής της οικογένειας μετά το χωρισμό, και αφετέρου να συμβάλει στον κλονισμό των στερεοτύπων και των διακρίσεων για τους χωρισμένους γονείς και τα παιδιά τους.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για επιστήμονες και επαγγελματίες διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, καθώς και για φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την κατάλληλη υποστήριξη των παιδιών.
 FAMILIES AND FAMILY THERAPY Τίτλος Βιβλίου: Οικογένειες και οικογενειακή θεραπεία
Συγγραφέας: Minuchin Salvador
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 2000
Αριθμός σελίδων: 494
ISBN: 9603447374
Περιγραφή
Το βιβλίο Οικογένειες και οικογενειακή θεραπείαείναι αναμφισβήτητα το πιό σημαντικό έργο στο χώρο της οικογενειακής θεραπείας. Είναι ένα εγχειρίδιο ορόσημο, που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το έργο του δασκάλου της οικογενειακής θεραπείας και θεωρίας, αλλά και ένα εξαιρετικό βοήθημα για το σπουδαστή που εκπαιδεύεται στην οικογενειακή θεραπεία· ένα βιβλίο που θα τον ανταμείψει σε πολλά επίπεδα… Ο Minuchin σε αυτό το εύληπτο και συναρπαστικό βιβλίο έχει συνδέσει τις πιό περίπλοκες θεωρητικές προσεγγίσεις, παρουσιάζοντάς τες με ένα απλό και άμεσο τρόπο μέσα από τα διάφορα παραδείγματα που παραθέτει, επιτυγχάνοντας έτσι μια δημιουργική σύνθεση.
The three identities of the Greek family Τίτλος Βιβλίου: Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας
Συγγραφέας: Κατάκη Χάρις
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 1998
Αριθμός σελίδων: 292
ISBN: 9603444367
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εξηγηθεί η χαοτική ενδοοικογενειακή συναλλαγή με βάση τα αλληλοσυγκρουόμενα πρότυπα ζωής οικοθεωρίες τα αποκαλεί η συγγραφέας που μπερδεύονται μέσα μας καθώς η κοινωνία μας περνάει αστραπιαία από το παραδοσιακό στο μετανεωτερικό στάδιο της εξέλιξης.
Τα άτομα δυσκολεύονται να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στις αντιφατικές αντιλήψεις που συνυπάρχουν στο περιβάλλον τους. Οι εσωτερικές συγκρούσεις διοχετεύονται αναπόφευκτα στη συναλλαγή με τους άλλους και δημιουργούνται εμπλοκές στην επικοινωνία. Οι διαπροσωπικές συγκρούσεις αυξάνουν την εσωτερική σύγχυση και ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται.
Η κρίση που συγκλονίζει σήμερα τις ελληνικές οικογένειες είναι η σύγχυση αξιών που συνδέεται άμεσα με τις αντιλήψεις που έχουμε για το ρόλο μας ως αντρών, γυναικών, συζύγων, παιδιών, συγγενών.
 Ntolto In simple words Τίτλος Βιβλίου: Η Ντολτό με Άπλά Λόγια
Συγγραφέας: Liaudet, Jean – Claude
Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος Έκδοσης: 2005
Αριθμός σελίδων: 119
ISBN: 9789601614656
Περιγραφή
Ποιος πατέρας και ποια μητέρα δεν ξέρει σήμερα ότι «το βρέφος είναι άτομο», ότι υπάρχει «ενδομήτριος ζωή», ότι «όλα παίζονται πριν από την ηλικία των πέντε ετών» ή ότι «δεν υπάρχουν κακές μητέρες», χωρίς όμως να ξέρει πάντο­τε ότι αυτές οι εκφράσεις ο­φείλονται εν πολλοίς στην Ντολτό (1908-1988), αλλά και τι σημαίνουν ακριβώς; Ποια είναι τα στάδια της εξέ­λιξης του παιδιού, από τη σύλληψη του μέχρι την εφηβεία; Τι εννοούμε όταν λέμε «οιδιπόδειο σύμπλεγμα»; Τι πρέ­πει να απαγορεύουμε και τι πρέπει να επιτρέπουμε; Πώς πρέπει να αναγγείλουμε σε ένα παιδί ένα θάνατο ή μια γέννηση;Η Ντολτό είχε απαντήσεις για όλες αυτές τις ερωτήσεις κι ο Jean-Claude Liaudet κάνει στο βιβλίο μια σύνθεση τους διανθισμένη από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ένα γλωσσάρι με τα πιο συνηθισμένα προβλήμα­τα του παιδιού (επιθετικότητα, ανορεξία, τραυ­λισμός, εφιάλτες, νυχτερινή ενούρηση κτλ.) και μια βιογραφία της Ντολτό συμπληρώνουν αυτό το βιβλίο.
Dear God Τίτλος Βιβλίου: Αγαπητέ Θεέ
Συγγραφέας: Éric-Emmanuel Schmitt
Εκδόσεις: OPERA
Έτος Έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 96
ISBN: 9607073843
Περιγραφή
«Αγαπητέ Θεέ, Με λένε Όσκαρ, είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσε και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο. Σου το λέω ευθύς εξαρχής: σιχαίνομαι να γράφω. Για να γράψω, πρέπει πραγματικά να είμαι αναγκασμένος να το κάνω-γιατί το γράψιμο είναι γιρλάντα και στολίδι και μεταξωτή κορδέλα. Τι άλλο είναι το γρά­ψιμο από ένα ωραιοποιημένο ψέμα; Το γράψιμο είναι για τους μεγάλους.»

 

Για Προσωπική Ανάπτυξη

 

 The power of words Τίτλος Βιβλίου: Η δύναμη των λέξεων
Συγγραφέας: Umberto Eco
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 157
ISBN: 9604423274
Περιγραφή
«Αν οι μεγάλες αλλαγές αναγνωρίζονται κατ” αρχήν από τις λέξεις, τότε είναι επιτακτικό να δημιουργηθεί ένα νέο λεξικό -ακριβές και όχι απατηλό- για να κατονομαστεί αυτό το τόσο σφαιρικό, κι όμως τόσο κατακερματισμένο, παρόν, το τόσο ξένο κι όμως τόσο παρεμβατικό.» (Ivano Dionigi)Ο λόγος που, από αμυντικό και επιθετικό όπλο, υποβιβάζεται σε «εμπόρευμα» (Del Giudice)· ο λόγος που μετασχηματίζεται σε μέσον «κατάχρησης», όπως δείχνουν οι τραγικές πρόσφατες υπερβολές (Eco)· ο λόγος του ανθρώπου που αντιπαρατίθεται στον Θείο Λόγο και γίνεται «διαβολικός», φορέας μίσους και διχασμού (Ravasi). Τρεις σύγχρονοι συγγραφείς συνδιαλέγονται με τα βιβλικά, ελληνικά και λατινικά κείμενα, και δημιουργούν αυτή την ανθολογία, που ανατρέχει σε ορισμένες λαμπρές στιγμές της αρχαίας σκέψης για τον λόγο και τη σχέση του με την εξουσία, από τη «Γένεση» ως τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη και τις «Εξομολογήσεις» του Αγίου Αυγουστίνου.Σήμερα, στην εποχή της ανανεωμένης «εξουσίας της ρητορικής», η τραγωδία είναι ότι τα αφεντικά της γλώσσας εξορίζουν τους πολίτες του λόγου. Απ” αυτή την άποψη, η φιλολογία, η «αγάπη για τον λόγο», υπερβαίνει τα όρια του ειδικευμένου επιστημονικού κλάδου και ανυψώνεται σε ηθικό και πολιτικό καθήκον κάθε ανθρώπου.
 A way to we exist Τίτλος Βιβλίου: Ένας τρόπος να υπάρχουμε
Συγγραφέας: Rogers Carl R.
Εκδόσεις: Ερευνητές
Έτος Έκδοσης:
Αριθμός σελίδων: 285
ISBN: 9603683698
Περιγραφή
Την επόμενη μέρα εκφράστηκαν κάποια πολύ συγκινητικά συναισθήματα, και η ομάδα έκανε παύση για αρκετή ώρα χωρίς να μιλά. Η Αν τελικά έσπασε τη σιωπή με μερικά ιδιαίτερα πνευματικά ερωτήματα – απόλυτα λογικά, αλλά κατά κάποιο τρόπο καθόλου κατάλληλα σε σχέση με αυτό που συνέβαινε. Ένιωθα, σε διαισθητικό επίπεδο, ότι δεν έλεγε αυτό που ήθελε να πει, αλλά δεν έδινε και κανένα στοιχείο σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι το αληθινό μήνυμα. Διαπίστωσα ότι ήθελα να πάω και να καθίσω δίπλα της, αλλά αυτό θα φαινόταν σαν τρελή παρόρμηση, αφού δεν ζητούσε βοήθεια με κανέναν εμφανή τρόπο. Η παρόρμηση ήταν τόσο ισχυρή, όμως το διακινδύνευσα, διέσχισα το δωμάτιο και ρώτησα αν μπορούσα να καθίσω δίπλα της στον καναπέ, νιώθοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να με απορρίψει. Μου έκανε χώρο, και αμέσως μόλις κάθισα κάτω όρμησε στην αγκαλιά μου, έριξε το κεφάλι της στον ώμο μου και ξέσπασε σε λυγμούς.«Πόσο καιρό κλαις;» τη ρώτησα.

«Δεν έκλαιγα», απάντησε.

«Όχι, εννοώ πόσο καιρό κλαις μέσα σου».

«Οκτώ μήνες».

Απλώς την κράτησα σαν παιδί, μέχρι να υποχωρήσουν σταδιακά οι λυγμοί. Σιγά σιγά ήταν σε θέση να αναφέρει τι την προβλημάτιζε. Ένιωθε ότι μπορούσε να βοηθά τους άλλους, αλλά κανείς δεν μπορούσε να την αγαπήσει και συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να τη βοηθήσει.Έμπειροι θεραπευτές σήμερα συμφωνούν ότι η ουσιαστική πτυχή της θεραπείας, όπως την αντιλήφθηκε ο Rogers στις αρχές της σταδιοδρομίας του, είναι η θεραπευτική σχέση. Φυσικά, είναι απαραίτητο ο θεραπευτής να σχετίζεται με ουσιαστικό τρόπο με τον ασθενή – όσο πιο πολύ γίνεται ο θεραπευτής αληθινό πρόσωπο και αποφεύγει αυτοπροστατευτικές ή επαγγελματικές μάσκες ή ρόλους, τόσο πιο πολύ ο ασθενής θα ανταποκριθεί και θα αλλάξει προς μια εποικοδομητική κατεύθυνση. Φυσικά, ο θεραπευτής πρέπει να αποδέχεται τον ασθενή άνευ όρων και χωρίς να τον επικρίνει. Και, φυσικά, ο θεραπευτής πρέπει να εισέλθει ενσυναισθητικά στον προσωπικό κόσμο του πελάτη.

(Irvin Yalom)

 windows Τίτλος Βιβλίου: Παράθυρα
Συγγραφέας: Pontalis Jean – Bertrand
Εκδόσεις: Εστία
Έτος Έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 222
ISBN: 9789600512878
Περιγραφή
Ο Ζαν-Μπερτράν Πονταλίς (βραβείο Μεντισίς για το δοκίμιο, 2006) είναι σίγουρα πιο διάσημος ως ψυχαναλυτής από ό,τι ως συγγραφέας. Πολλοί αναγνώστες του νόμιζαν μάλιστα ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά πρόσωπα με κοινό επώνυμο, τόσο πολύ δυσκολεύονταν να ταυτίσουν τον συγγραφέα του «Λεξιλογίου της Ψυχανάλυσης» με τον συγγραφέα των έξοχων λογοτεχνικών βιβλίων.Τα «Παράθυρα» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει το χάρισμα της ψυχαναλυτικής ματιάς με το χάρισμα της αληθινής γραφής. Εμπιστεύεται την «ονειρευόμενη σκέψη» περισσότερο από ό,τι τον κυριαρχημένο λόγο. Ξεκινάει με έναν ύμνο για τα παράθυρα, που ανοίγονται στα μακρινά ή στα αόρατα, και ολοκληρώνεται με έναν ύμνο για τα ξέφωτα, αυτά τα ανοίγματα που μένουν κάποτε για καιρό στην αφάνεια.Σκέψεις, στιγμές και συναντήσεις έρχονται στην επιφάνεια με τη μορφή εικόνων από όνειρα, λέξεων από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι, φράσεων που εντυπώθηκαν από κάποιο βιβλίο. Μικρές ιστορίες, οι οποίες μοιάζουν με μικρά μυθιστορήματα: Η γηραιά κυρία που έχασε τη μνήμη της αλλά διατηρεί το φωτεινό της βλέμμα, ο άνθρωπος που θύμωνε με τα όργανά του, η κοιμωμένη και αυτός που υποφέρει από αϋπνίες, τα παιχνιδιάρικα παιδιά και τα γηραιά λυπημένα παιδιά, ένα κακόμοιρο λουλουδάκι που λεγόταν Νάρκισσος, ένας σπουδαίος εμπνευσμένος άνθρωπος που λεγόταν Φρόυντ.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα λεξιλόγιο προσωπικών βιωμάτων, και προσκαλεί τον κάθε αναγνώστη να συντάξει το δικό του.

 Invitation to Person Approach Τίτλος Βιβλίου: Πρόσκληση στην προσωποκεντρική προσέγγιση
Συγγραφέας: Tony Merry
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος Έκδοσης: 2002
Αριθμός σελίδων: 304
ISBN: 9600332754
Περιγραφή
Η Προσωποκεντρική Ψυχολογία αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Carl Rogers (1902-1987) και γρήγορα αναδείχθηκε ως η πλέον σημαντική μεταξύ των ανθρωπιστικών προσεγγίσεων του 20ού αι. Αρχικά ως συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική, η Προσωποκεντρική Προσέγγιση, βασισμένη στα φιλοσοφικά και θεωρητικά της πρότυπα, γρήγορα βρήκε εφαρμογές στην εκπαίδευση, στην εργασία με κοινωνικές και κοινοτικές ομάδες, στην υγεία και στην επίλυση διαπροσωπικών αλλά και διεθνών συγκρούσεων. Το βιβλίο αυτό θέτει μια σειρά ερωτήσεων, κοινών στην καθημερινή μας ζωή: Τι μας παρακινεί να προσπαθούμε; Από πού προέρχονται και πώς αναπτύσσονται οι αξίες μας; Πώς έγινα αυτός που είμαι; Γιατί οι σχέσεις παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας; Το βιβλίο προσπαθεί να διερευνήσει αυτά και άλλα ερωτήματα, απαντώντας συγχρόνως στο γιατί η προσωποκεντρική θεωρία εμπεριέχει στοιχεία αισιοδοξίας για τη φύση του ανθρώπου. Προσπαθεί όμως και να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Αυτός ο τόμος είναι ο πρώτος της σειράς που το ΚΕΠΠ φιλοδοξεί να μεταφράσει και να επιμεληθεί με σκοπό τη διάδοση και αναγνώριση της προσέγγισης στο ευρύτερο κοινό της Ελλάδας. Επιλέχθηκε ως το πλέον ολοκληρωμένο εισαγωγικό εγχειρίδιο στη φιλοσοφία και στις θεωρίες θεραπείας και προσωπικότητας του Rogers, αλλά και των εφαρμογών της προσέγγισης σε πεδία άλλα εκτός του θεραπευτικού. Όσο για τα ερωτηματικά που δημιουργεί, αποτελούν για τον ενδιαφερόμενο κίνητρα για ειδικότερα βιβλία του Rogers αλλά και νεότερων συγγραφέων που θα ακολουθήσουν. Ο συγγραφέας ανήκει στη νεότερη γενιά των θεωρητικών Προσωποκεντρικών που εκπαιδεύτηκαν κοντά στον Rogers.
 the gift of psychotherapy Τίτλος Βιβλίου: Το δώρο της ψυχοθεραπείας
Συγγραφέας: Yalom Irvin
Εκδόσεις: Άγρα
Έτος Έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 312
ISBN: 9603255580
Περιγραφή
«Ανησυχώ για το πώς θα εκπαιδεύεται η νέα γενιά αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτών. Ανησυχώ για την ψυχοθεραπεία για το πώς μπορεί να παραμορφωθεί από οικονομικές πιέσεις και να φτωχύνει από ριζικά συντομευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρόλ” αυτά, έχω εμπιστοσύνη ότι στο μέλλον μια συνομοταξία ψυχοθεραπευτών που θα προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους θα συνεχίσει ν” ακολουθεί εντατική μεταπτυχιακή εκπαίδευση και, ακόμα και κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, θα βρίσκει ασθενείς που θα επιθυμούν ευρεία ανάπτυξη και αλλαγή, πρόθυμους ν” αναλάβουν μια δέσμευση αορίστου χρόνου για την ψυχοθεραπεία. Γι” αυτούς τους θεραπευτές γράφωΤο δώρο της ψυχοθεραπείας.Οι συστάσεις που υπάρχουν σ” αυτό το βιβλίο προέρχονται από σημειώσεις σαραπέντε χρόων κλινικής πρακτικής. Είναι μια ιδιοσυγκρασιακή μείξη ιδεών και τεχνικών που εγώ βρήκα χρήσιμες στη δουλειά μου. Πρόκειται για τόσο προσωπικές, τόσο υποκειμενικές και μερικές φορές τόσο πρωτότυπες ιδέες, που το πιθανότερο είναι ο αναγνώστης να μην τις ξανασυναντήσει πουθενά αλλού. Ελπίζω πάντως πως κάθε αναγνώστης θα βρει το δικό του δημιουργικό τρόπο για να προσαρμόσει και να εφαρμόσει στις δικές του συγκεκριμένες συνθήκες δουλειάς τα όσα έμαθα εγώ. »Irvin D. Yalom, από την εισαγωγή του
 Be tell you a story Τίτλος Βιβλίου: Να σου πω μια ιστορία
Συγγραφέας: JORGE BUCAY
Εκδόσεις: OPERA
Έτος Έκδοσης: 2008
Αριθμός σελίδων: 238
ISBN: 9789608397156
Περιγραφή
«Δεν μπορώ» του είπα. «Δεν μπορώ!» «Σίγουρα;» με ρώτησε αυτός. «Ναι. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σταθώ μπροστά της και να της πω τι νιώθω… Ξέρω, όμως, ότι δεν μπορώ.» Ο Χοντρός κάθισε σαν τον Βούδα πάνω σ” εκείνες τις φριχτές μπλε πολυθρόνες του γραφείου του. Χαμογέλασε, με κοίταξε στα μάτια και, χαμηλώνοντας τη φωνή όπως έκανε κάθε φορά που ήθελε να τον ακούσουν προσεκτικά, μου είπε: «Να σου πω μια ιστορία…» Και χωρίς να περιμένει να συμφωνήσω, ο Χόρχε άρχισε να αφηγείται. Ο Ντεμιάν είναι ένας ανήσυχος νεαρός φοιτητής που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Οι αναζητήσεις του τον κατευθύνουν στον «Χοντρό», έναν πολύ ιδιόρρυθμο ψυχαναλυτή που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τη ζωή και να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, «ανατολίτικη» ή «δυτικότροπη», που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του «Χοντρού». Οι ιστορίες αρχίζουν να λειτουργούν ως παραβολές, και ο Ντεμιάν κατασιγάζει τις αγωνίες και τις ανασφάλειές του, ωριμάζοντας μάλλον, παρά βρίσκοντας «έτοιμες λύσεις» και «συνταγές ευτυχίας»… Οι σχέσεις μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου δεν είναι -ούτε αυτές- συμβατικές και αναμενόμενες. Καβγάδες, διαφωνίες, συμπάθεια, αντιπάθεια, μίσος και αγάπη αφήνονται ελεύθερα να εκφραστούν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς ήρωες με σάρκα και οστά, προσφιλείς και οικείους στον αναγνώστη. Καμία σχέση εδώ με το στερεότυπο του ψυχαναλυτικού ντιβανιού και του οριζοντιωμένου πάσχοντος. Ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, διανθισμένος με εξαιρετικές αφηγήσεις ιστοριών, τοποθετούν το «Να σου πω μια ιστορία» στην κατηγορία των λογοτεχνικών βιβλίων, ασχέτως εάν, παγκοσμίως, τοποθετείται κάτω από την ετικέτα: «Βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας».
 the emotional intelligence Τίτλος Βιβλίου: Η συναισθηματική νοημοσύνη
Συγγραφέας: Daniel Goleman
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 1998
Αριθμός σελίδων: 462
ISBN: 9789603442301
Περιγραφή
Εντυπωσιακή ως προς τους στόχους αλλά και το βάθος της, εκπληκτική στις προεκτάσεις της, η Συναισθηματική Νοημοσύνη υποδεικνύει έναν εντελώς καινούργιο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τις αιτίες των δεινών που ταλανίζουν τις οικογένειες μας και την κοινωνία μας. Jon Kabat – Zinn, Ph.D. Ο Daniel Goleman ξεπερνάει τα όρια της δημοσιογραφίας, για να προσφέρει την ουσιαστική συμβολή του σε ένα ζήτημα που γοήτευσε τους στοχαστές εδώ και χίλια χρόνια: πώς να χρησιμοποιούμε το πάθος μας, ώστε να κατανοούμε τη θέση μας και να πετυχαίνουμε στην κοινωνική μας ζωή; Peter D. Kramer, M.D.
 feel good Τίτλος Βιβλίου: Αισθανθείτε καλά!
Συγγραφέας: Burns David D.
Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος Έκδοσης: 1996
Αριθμός σελίδων: 464
ISBN: 9789603604198
Περιγραφή
Ο Δρ Burns περιγράφει τον τρόπο καταπολέμησης των αισθημάτων κατάθλιψης, έτσι ώστε να μπορεί να ανατηχθεί μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Αυτό το best-seller βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα. Σε μια πρόσφατη έρευνα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, το βιβλίο Αισθανθείτε Καλά βαθμολογήθηκε 1ο ανάμεσα σε μια λίστα 1000 βιβλίων – ως το πιο συχνά προτεινόμενο βιβλίο αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 To love and lose Τίτλος Βιβλίου: Ν’ αγαπάς και να χάνεις
Συγγραφέας: Neimeyer Robert A.
Εκδόσεις: Κριτική
Έτος Έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 255
ISBN:
Περιγραφή
Το βιβλίο προσφέρει μια νέα οπτική της απώλειας σε όσους πενθούν, αλλά και στους επαγγελματίες που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακές απόψεις για το πένθος είναι πολύ επιφανειακές και απλοϊκές και αναπτύσσει μια νέα θεώρηση του πένθους ως διεργασίας «ανακατασκευής του νοήματος». Χρησιμοποιώντας ιστορίες υπαρκτών προσώπων που αντιμετώπισαν μια σημαντική απώλεια, βοηθά τον αναγνώστη να ενεργοποιήσει τα προσωπικά και κοινωνικά αποθέματα που απαιτούνται για τη διαδικασία προσαρμογής του στην απώλεια. Προτείνει τρόπους για τη διατήρηση της ανάμνησης των ανθρώπων που χάσαμε. Τέλος αναλύει διαφορετικές περιπτώσεις απώλειας, όπως ο χωρισμός ή η απόλυση από τη δουλειά. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, θεωρητική τεκμηρίωση και πρακτική εφαρμογή.
 The second sin Τίτλος Βιβλίου: Το δεύτερο αμάρτημα
Συγγραφέας: SZASZ THOMAS S.
Εκδόσεις: ΑΒΡΑΑΜ
Έτος Έκδοσης: 1982
Αριθμός σελίδων: 163
ISBN: 10054294
Περιγραφή (πρωτότυπης έκδοσης «The second sin»)
ALSO BY THOMAS S. SZASZThe Manufacture of Madness

A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement

“The thesis put forward in this important, interesting yet controversial book is that mental patients are «created», stigmatized and incarcerated unnecessarily Just as witches were created, persecuted, imprisoned and tortured centuries ago. He attacks Institutional psychiatry which «manufactures madness» by taking patients away for treatment thereby losing their personal and legal rights. He ends the remarkable book with a synoptic history of his subject which will be of great value and interest to teachers and students alike.”

– British Journal of Social Psychiatry and Community Health

“An immensely readable, well debated book.”

– Royal Society of Health Journal

“Should, shake institutional psychiatry out of its complacent righteousness. It is to be hoped that The Manufacture of Madness will stir the psychiatric establishment into some realization of the fact that persecution of people merely because they are different exists as much today as it did in the sixteenth century.” – Drugs and Society

The Ethics of Psychoanalysis

The Theory and Method of Autonomous Psychotherapy

A searching, fundamental account of the nature and limits of psychoanalysis. Dr Szasz writes of analysis not as a process of healing but as a social action, characterized by its aim of increasing the patient’s knowledge of himself and others, and hence his freedom of choice in the conduct of his life. He establishes the proper relation of analysis to other forms of psychotherapy, medicine and social science. The book will be Important to all those concerned with the idea of individual and social freedom.

 Reading Freud Τίτλος Βιβλίου: Διαβάζοντας τον Φρόυντ
Συγγραφέας: Κρανάκη Μιμίκα Ι.
Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ
Έτος Έκδοσης: 2000
Αριθμός σελίδων: 181
ISBN: 9600509018
Περιγραφή
Δέκα εισαγωγικά μαθήματα στην ψυχανάλυση που ηχογραφήθηκαν πρώτα γαλλικά, σε κασέτες, απ τη συγγραφέα και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Χ (Νταντέρ), το ακαδημαϊκό έτος 1983-84. Και το πρωτότυπο και η ελληνική μετάφραση αναφέρονται σε μερικά βασικά θέματα -ερμηνεία των ονείρων, παιδική σεξουαλικότητα, αναλυτική θεραπεία, ένστικτα θανάτου, πρώτη και δεύτερη τοπική, κ.λ.π.- με στόχο την… «αναπαλαίωση», όπως λέμε σήμερα, του φροϋδιανού έργου: μιαν ανάγνωση προσιτή σε όλους, όσο γίνεται πιστότερη, περ απ τις διάφορες ερμηνείες. Αλλά κριτικές παρατηρήσεις θα συναντήσετε, βέβαια, πού και πού.
 The divided self Τίτλος Βιβλίου: Ο διχασμένος εαυτός
Συγγραφέας: Ronald David Laing
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Έτος Έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 264
ISBN: 9789600337617
Περιγραφή
Ο «ξένος», αποξενωμένος από τον εαυτό του και την κοινωνία, δεν μπορεί να βιώσει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους σαν «πραγματικότητα». Δημιουργεί έναν ψεύτικο εαυτό και μ” αυτόν αντιμετωπίζει τόσο τον εξωτερικό κόσμο όσο και τη δική του απόγνωση. Η αποσύνθεση του πραγματικού του εαυτού συμβαδίζει με την αυξανόμενη εξωπραγματικότητα του ψεύτικου εαυτού του μέχρι που, στα έσχατα όρια της σχιζοφρενικής κατάρρευσης, αποσυντίθεται ολόκληρη η προσωπικότητά του.

Comments are closed.