Απελπισία, πως μπορεί να επιλυθεί;

 Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα

 

Απελπισία είναι πάνω από όλα ένα αρνητικό συναίσθημα, είναι η απόλυτη έλλειψη ελπίδας και πίστης ότι μία αρνητική κατάσταση θα αλλάξει ή έστω θα βελτιωθεί. Το άτομο που νιώθει έτσι βιώνει μία οδυνηρή (κατά τη γνώμη του) συνθήκη, βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο και δεν μπορεί να βρει κάποια λύση. Πολλές φορές καταβάλλεται από φόβο και θλίψη.

Οι αιτίες που το άτομο νιώθει απελπισία αφορούν κυρίως οικονομικές αιτίες, ερωτικές απογοητεύσεις και πολλές φορές και κακές οικογενειακές σχέσεις. Οι δυσκολίες αυτές οδηγούν το άτομο στην κοινωνική απομόνωση-αποξένωση. Η απελπισία είναι ένα αρνητικό συναίσθημα όπου το άτομο καταβάλλεται από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του. Πιστεύει ότι δεν αξίζει, ότι όλα του πάνε στραβά, ότι τίποτα δεν μπορεί να λυθεί και να βελτιωθεί στη ζωή του και αισθάνεται βάρος για την οικογένειά του και τους φίλους του. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος που νιώθει απελπισία να βοηθηθεί;

  1. Αν έρθει πιο κοντά στη φύση. Ο άνθρωπος όταν βρίσκεται κοντά στο φυσικό περιβάλλον (π.χ. σε βουνό, σε θάλασσα, σε ένα μέρος με θέα) γαληνεύει και κάθε αρνητική σκέψη ελλατώνεται. Το άτομο με τη βοήθεια της φύσης αποβάλλει κάθε περιττό άγχος και νιώθει απαλλαγμένος από κάθε πρόβλημα, έστω και για λίγο.
  2.  Αν πάρει μία απόσταση από αυτά που τον προβληματίζουν και τον στεναχωρούν. Πρέπει να πείσει τον εαυτό του να μην σκεφτεί έστω και για μία μέρα αυτό που τον πλήγωσε. Αν η σκέψη πάει σε αυτό το αρνητικό γεγονός μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο πιο ευχάριστο ή να κάνει κάποια δραστηριότητα που θα τον βοηθήσει να ξεχαστεί και δε θα τον παρασύρει στις κακές σκέψεις. Η απόσταση από  το πρόβλημα βοηθάει στο να επιλυθεί με μεγαλύτερη ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
  3. Η επικοινωνία με τους φίλους ή με συγγενείς αποτελεί μεγάλη βοήθεια. Τα άτομα που νιώθουν απελπισία  με το να συνομιλούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά και τις σκέψεις τους, τους βοηθάει στο να αισθανθούν καλύτερα.
  4. Δεν πρέπει να έχουν την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Υπάρχει λύση αν στηριχθεί κάποιος στις δυνάμεις του και πιστέψει στον εαυτό του… Το κάθε πρόβλημα έχει και την λύση του αρκεί να υπάρχει υπομονή και επιμονή.

Το μυστικό εντέλει είναι να δώσει χαρά σε αυτό που κάνει και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του.

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.