Have a question?
Message sent Close

Θεραπεία Ζεύγους

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΑΜΟΥ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Σύμβουλος γάμου:
Πώς μπορεί να βοηθήσει; Τί είναι η θεραπεία ζεύγους;

Η συμβουλευτική γάμου και η θεραπεία ζεύγους απευθύνονται σε ζευγάρια παντρεμένα ή μη που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση ή και στον γάμο τους. Προβλήματα στην επικοινωνία, στην αλληλοκατανόηση, διαφωνίες σχετικά με τα παιδιά… ή με τα πάντα! Έλλειψη σεβασμού, εμπιστοσύνης, ερωτικής επιθυμίας.

Είναι η περίοδος στην ιστορία του ζευγαριού όπου βασικές αξίες και συναισθήματα αμφισβητούνται: αγάπη, συντροφικότητα, κατανόηση, υποστήριξη, εμπιστοσύνη παύουν να υφίστανται και έτσι μειώνεται το αίσθημα της ασφάλειας, της ευχαρίστησης και της πληρότητας μέσα στη σχέση.

Στην φάση αυτή συχνά τα ζευγάρια επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, «πάντα κάποιος φταίει» και συνήθως αυτός ο ένας είναι ο άλλος! Είναι όμως έτσι;

Η ευθύνη κυρίως ή αποκλειστικά βαραίνει μόνο τον έναν σύντροφο; Στην θεραπεία ζεύγους επιδιώκουμε να διερευνήσουμε τους παραπάνω προβληματισμούς και να φωτίσουμε κάθε πλευρά του προβλήματος. Να βοηθήσουμε το κάθε μέλος της σχέσης να αναλάβει την ευθύνη του, να κατανοήσει τη θέση του, καθώς και τη θέση και τα συναισθήματα του άλλου.

Και τέλος, να διερευνήσουμε τους τρόπους που θα βοηθήσουν το ζευγάρι να βγει από το αδιέξοδο και να ξεπεράσει την κρίση.

Κάντε συνεδρία δια ζώσης ή διαδικτυακά!

Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων

Με ποιον τρόπο ένας ψυχολόγος μπορεί να παρέχει ψυχική υποστήριξη και να συμβάλει στη θεραπεία των σεξουαλικών προβλημάτων; Πότε είναι χρήσιμη μία επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο - σεξολόγο;

Τα συμπτώματα των σεξουαλικών προβλημάτων είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σχέση δύο ανθρώπων, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Ακόμη κι αν αφορούν μόνο τον έναν από τους δύο, εν τέλει επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα και των δύο συντρόφων. Ανεξαρτήτως από τη φύση και το βαθμό των δυσκολιών, ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ερωτική ζωή -και κατά συνέπεια συνολικά στη σχέση- του ζευγαριού.

Εν δυνάμει, κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε φάση της ερωτικής συνεύρεσης, από τη διέγερση και τη σεξουαλική επαφή μέχρι τον οργασμό – αλλά και τη σεξουαλική επιθυμία (libido) εν γένει…

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ένας μεγάλος αριθμός αντρών και γυναικών αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες, συχνά δεν το αναγνωρίζουν, ενώ διστάζουν να ανοιχτούν πάνω σε αυτό το θέμα ακόμα και με τα πιο κοντινά τους πρόσωπα ή και τον ίδιο τον/την σύντροφό τους.

Στην πλειοψηφία τους, τα σεξουαλικά προβλήματα παίρνουν τη μορφή συμπτωμάτων παθολογικής φύσεως – που δεν αποτελούν παρά την σωματοποίηση μιας σκέψης! Από τα συμπτώματα αυτά, εκείνα που εμφανίζονται με την μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα εξής:

  • Πρόωρη ή καθυστερημένη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτωση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Δυσκολία οργασμού και διαταραχές πόνου
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Έλλειψη σεξουαλικής αυτοπεποίθησης

Μέσα σε ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο, χωρίς κρίσεις και κριτικές, χωρίς “σωστό” και “λάθος”, ο ψυχολόγος μπορεί να μας ακούσει προσεκτικά και να μας στηρίξει στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μια νέα ισορροπία ζωής, βασισμένη στις προσωπικές μας ανάγκες. Απώτερος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να δώσει σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται, την ευκαιρία να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του, τις αξίες του, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του ώστε να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την ταυτότητά του.

Η σεξουαλική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και θέτει τους εξής στόχους:

Α) Την έγκυρη ενημέρωση του θεραπευόμενου, καθώς και την ψυχική υποστήριξή του ως προς την βαθύτερη αποδοχή του σώματος και της σεξουαλικότητάς του, καθώς και την αναγνώριση των προσωπικών του επιθυμιών και αναγκών…

Β) Την ψυχική υποστήριξη και θεραπεία των σεξουαλικών συμπτωμάτων με βάση το ιστορικό και τις προσωπικές ανάγκες του θεραπευόμενου, με σεβασμό και εχεμύθεια, αποσκοπώντας, μέσω της διερεύνησης των ψυχικών αιτίων, στην επαναφορά μιας υγιούς έκφρασης της σεξουαλικότητας του/της!

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άγνοια και η απειρία, παράλληλα με την ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση (όπως τις υπερβολές ή τις αποσιωπήσεις των φίλων, …και όχι μόνο των αντρών) συμβάλλουν στην ενίσχυση του φόβου και του άγχους και των δύο φύλων για την σεξουαλικότητά τους…

Σεμινάρια Ψυχολογίας