Έχετε κάποια ερώτηση;
Message sent Close

Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών & Εφήβων

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ

Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας

Τα μικρά παιδιά…

…έχουν έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, και έναν μοναδικά δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται ό,τι τους συμβαίνει, μέσα από την αθωότητα και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία. Οι ενήλικες όμως συχνά θεωρούμε ότι  ”…είναι μικρά…”, κι ότι δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ή να αισθανθούν τη σοβαρότητα κάποιων καταστάσεων, τις οποίες -κατά συνέπεια- τείνουμε να κρύβουμε ή να ”μεταμφιέζουμε”…

Όταν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια…

…η παιδοψυχολογική υποστήριξη προσφέρει -στο παιδί και στην οικογένειά του- ένα κατάλληλο, ασφαλές και ψυχολογικά υγιές περιβάλλον που τους παρέχει σταθερότητα και αποδοχή. Παράλληλα, μέσα από δραστηριότητες όπως η παιγνιοθεραπεία, η αφήγηση ιστοριών, το αυτοσχέδιο παιχνίδι και η ζωγραφική, το παιδί ενθαρρύνεται και μαθαίνει να εκφράζει ελεύθερα και αυθόρμητα τα συναισθήματά του… Αυτή η ψυχική διεργασία αποτελεί μια κάθαρση για το παιδί, αλλά και μια ευκαιρία για τους γονείς του να εμβαθύνουν τη σχέση τους και να επαναπροσδιορίσουν τη γονεϊκή τους ταυτότητα και λειτουργία, κάτι που αναντίρρητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του παιδιού.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψυχο-εκπαίδευση των γονιών ίσως και να είναι σημαντικότερη ακόμη και από την ψυχοθεραπεία του παιδιού, εφόσον δημιουργώντας χώρο για την προσωπική τους εξέλιξη, οι γονείς καθιστούν δυνατή την αλλαγή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο το παιδί τους αλληλεπιδρά και αναπτύσσεται.

Συνήθως, τα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς στους ειδικούς ψυχικής υγείας, σχετίζονται  με τα εξής θέματα:

  • Στάδια ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης των παιδιών
  • Σχέσεις με γονείς, αδέρφια, συμμαθητές και συνομήλικους
  • Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών
  • Παιδικές φοβίες – χωρίς όρια συμπεριφορά
  • Επιθετικότητα – Παραβατικότητα

Κάντε συνεδρία δια ζώσης ή διαδικτυακά!

Συμβουλευτική & Υποστήριξη εφήβων : ακούμε, κατανοούμε, υποστηρίζουμε

Το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση

Η εφηβεία είναι μια θαυμάσια περιπέτεια. Είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, και όπως κάθε μετάβαση, έτσι και αυτή έχει τις δυσκολίες της. Σχεδόν όλα σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας αλλάζουν: το σώμα, οι ιδέες, τα συναισθήματα, ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο… Και την ίδια στιγμή η κοινωνία αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τους εφήβους αλλιώς: με αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις, με περισσότερα δικαιώματα, αλλά και περισσότερες υποχρεώσεις.

Μέσα σε αυτό το ψυχικό και κοινωνικό περιβάλλον οι έφηβοι προσπαθούν να βρουν την ισορροπία και την ταυτότητά τους, όχι όμως πάντα με επιτυχία. Συχνά υπάρχουν δυσκολίες στην προσαρμογή και την ένταξη, την κατανόηση και τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγκρούσεις τόσο με τους γύρω τους, όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στην συμβουλευτική εφήβων, αναγνωρίζοντας τις παραπάνω δυσκολίες, προσπαθούμε να ακούσουμε, να κατανοήσουμε και να στηρίξουμε τα νέα παιδιά, μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που τους παρέχει ασφάλεια, εμπιστοσύνη αλλά και σαφή όρια. Με ειλικρινή διάλογο, υπομονή και κατανόηση, προσπαθούμε να ορίσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τα δυνατά τους σημεία, τις αξίες και τα όνειρα που έχει το κάθε παιδί, προκειμένου να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, με πίστη στον εαυτό του για να καταφέρει τους στόχους του.

Παράλληλα όμως με την πραγματικότητα των παιδιών και των εφήβων, επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε την πλευρά των γονέων. Χρειάζεται και οι ίδιοι να κατανοήσουν τη διαδικασία (της προσέγγισης, της κατανόησης, της επικοινωνίας) για να μπορούν καλύτερα και εκείνοι να συνεργάζονται με τα παιδιά τους. Να βοηθηθούν ώστε να γίνουν και αυτοί οι «ψυχολόγοι» των παιδιών τους, γιατί πάντα οι γονείς είναι καταλληλότεροι συνομιλητές τους…

Σεμινάρια Ψυχολογίας