Have a question?
Message sent Close

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΜΑΔΑ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΟΜΑΔΙΚΑ!

Ομαδική Ψυχοθεραπεία δια ζώσης & διαδικτυακά

Λειτουργία της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Τι είναι μια ομάδα ψυχοθεραπείας;

Πάνω από όλα είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, η δέσμευση και η επένδυση σε αυτές, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη, η φροντίδα, το νιάξιμο…

Ανθρωπιά, κανονικότητα, ειλικρίνεια…

Αλλά και χιούμορ και απλότητα…

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά στοιχεία για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά, ένα κλίμα που επιτρέπει την εγγύτητα, την ανοιχτότητα, την αληθινή επικοινωνία…!

Εν τέλει η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μία πολύ αποτελεσματική και χρήσιμη μορφή θεραπείας και να βοήθα εξίσου με την ατομική ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν μερικοί από τους κυριότερους στόχους της, αφορούν τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Αν το σκεφτείτε όμως τα περισσότερα θέματα τα οποία συνήθως μας απασχολούν συνδέονται με τις σχέσεις μας με τους σημαντικούς για εμάς άλλους: γονείς, σύζυγοι, παιδιά, φίλοι, συνάδελφοι, κι όλοι όσοι συνδεόμαστε καθημερινά μαζί τους…

Επίσης, ουσιαστική βοήθεια βρίσκουν στην ομαδική ψυχοθεραπεία όσοι βασανίζονται από θέματα άγχους, κατάθλιψης, φοβιών και κρίσεων πανικού, καθώς το να καταφέρει κάνεις -στο δικό του χρόνο και χωρίς πίεση- να μοιραστεί όσα τον απασχολούν, τον τρομάζουν, τον κάνουν να ντρέπεται και να φοβάται, αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση αρχικά, και συν τω χρόνω την οριστική επίλυση των προβλημάτων του…

Φανταστείτε λοιπόν έναν τόπο πραγματικό, αληθινό, ανθρώπινο, στον οποίο μπορεί κανείς να μοιραστεί τους φόβους του, τους πόνους του, της ντροπές του, της αγωνίες του…

Φανταστείτε τον εαυτό σας μία ομάδα που θα μπορείτε με ασφάλεια και εμπιστοσύνη, να μοιράζεστε όλα αυτά που σας απασχολούν και να μάθετε μέσα από αυτό το μοίρασμα, την επικοινωνία, τις εμπειρίες των άλλων και την δική σας αυτογνωσία, να διαχειρίζεστε τα προβλήματα σας!

Μερικοί στόχοι της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Τα "μυστικά" της υποστήριξης, της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας!
 • Θα δεχτείτε και να προσφέρετε υποστήριξη και ανατροφοδότηση.
 • Θα βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
 • Θα μιλήσετε ειλικρινά και άμεσα για συναισθήματα.
 • Θα μάθετε να κατανοείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων.
 • Θα βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση, την εικόνα του εαυτού & την αυτοεκτίμησή σας.
 • Θα επιτύχετε μία προσωπική αλλαγή μέσα στην ομάδα με την προσδοκία ότι θα μεταφέρετε αυτήν τη μάθηση στη ζωή σας έξω από την ομάδα.

Οτιδήποτε λέγεται από όσους μετέχουν σε μία ψυχοθεραπεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ύψιστο σεβασμό και τη μεγαλύτερη εχεμύθεια. Προσωπικά δεσμεύομαι να τηρώ απόλυτη εχεμύθεια -με μία και μόνη εξαίρεση: όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υποστεί σοβαρή βλάβη κάποιο μέλος της ομάδας ή κάποιος τρίτος.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η εχεμύθεια αναμένεται και από όλα τα μέλη της ομάδας. Τα μέλη πρέπει να τηρούν την εχεμύθεια για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τη θεραπευτική δουλειά και για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη μέσα στην ομάδα. Αν π.χ., συζητώντας με φίλους ή με την οικογένειά σας, θελήσετε σε κάποιο σημείο να αναφερθείτε στην ομαδική σας θεραπεία, θα πρέπει να μιλήσετε μόνο για τη δική σας εμπειρία, όχι για την εμπειρία οποιουδήποτε άλλου μέλους. Δεν αναφέρουμε ποτέ το όνομα οποιουδήποτε άλλου μέλους και δεν λέμε οτιδήποτε που μπορεί άθελά μας να αποκαλύψει την ταυτότητα μελών της ομάδας!!!

Χρήσιμες Πληροφορίες για τη Συμμετοχή σας σε μία Ομάδα Ψυχοθεραπείας.

 

 1. Συχνότητα & Διάρκεια: Η συνάντηση κάθε ομάδας είναι 2 ώρες, μία φορά κάθε εβδομάδα, ίδια μέρα & ώρα. Οι ομάδες ξεκινούν συνήθως αρχές Οκτώβρη και ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους μέσα Ιούνη.
 2. Αριθμός Συμμετεχόντων: 8-10 άτομα δια ζώσης και 6-8 άτομα διαδικτυακά.
 3. Κόστος Συμμετοχής: 100 ευρώ/μήνα/άτομο.
 4. Τρόπος Διεξαγωγής Συναντήσεων των Ομάδων: Οι ομάδες δια ζώσης πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους στο Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή” στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής.  Οι διαδικτυακές ομάδες  πραγματοποιούνται μέσω ZOOM.
 5. Τις ομάδες συντονίζει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Α' Ομάδα

Δια ζώσης
κάθε Δευτέρα 7.00μμ – 9.00μμ

Β' Ομάδα

Διαδικτυακά

κάθε Τρίτη 11.00πμ – 1.00μμ

Γ' Ομάδα

Διαδικτυακά
κάθε Τρίτη 4.15μμ - 6.15μμ

Δ' Ομάδα

Διαδικτυακά
κάθε Τρίτη 7.00μμ – 9.00μμ

Ε' Ομάδα

Δια ζώσης
κάθε Τετάρτη 4.30μμ – 6.30μμ

ΣΤ' Ομάδα

Δια ζώσης
κάθε Τετάρτη 7.00μμ – 9.00μμ

Ομαδική Ψυχοθεραπεία - Φορμα Ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα και ανακαλύψτε τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας!

Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Πολύ σημαντικό: Στο πεδίο ''μήνυμα'' γράφετε για ποια ομάδα ενδιαφέρεστε.

Η σημασία της δουλειάς στο
"εδώ και τώρα" στην ομαδική ψυχοθεραπεία.

Δεν πρόκειται να υπάρξει προδιαγεγραμμένη ατζέντα για κάθε συνεδρία. Το περιεχόμενο των συναντήσεων καθορίζεται από εσάς και τις ανάγκες σας, κατά συνέπεια μπορείτε να μιλήσετε για οποιοδήποτε προσωπικό σας ζήτημα ή ζήτημα σχέσεων το οποίο συνδέεται με τα προβλήματα και τους στόχους που σας οδήγησαν στη θεραπεία.

Μεγάλη έμφαση κατά τη διάρκεια της θεραπείας δίνεται στην εξέταση των σχέσεων μεταξύ των μελών, δηλαδή του “εδώ και τώρα”. Συχνά ζητιέται από τα μέλη να αναφέρουν τις εντυπώσεις τους για τα άλλα μέλη, τις σκέψεις, τους φόβους και τα θετικά τους συναισθήματα. Όσο περισσότερο δουλεύουμε στο “εδώ και τώρα” της ομάδας, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Στην αρχή αυτό μπορεί να σας δημιουργεί απορίες, όμως αρχίζει να αποκτά νόημα όταν αναλογιστείτε το γεγονός ότι η ομάδα είναι ένας κοινωνικός μικρόκοσμος – δηλαδή τα προβλήματα που βιώνετε στην κοινωνική σας ζωή θα αναβληθούν και στις σχέσεις σας μέσα στην ομάδα!

Ωστόσο, εσείς πρέπει να επιλέγετε τον δικό σας ρυθμό αποκάλυψης του εαυτού σας. Η αυτοαποκάλυψη, όσο κι αν είναι απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να ωφεληθεί από την ομαδική θεραπεία, δεν μπορεί να είναι καταναγκαστική.

Προϋποθέσεις ένταξης σε μία ομάδα ψυχοθεραπείας.

Η συμμετοχή σε μία ομάδα είναι πολύ σημαντική για όλους και μία μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστική βοήθεια. Ωστόσο οι ομάδες δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς πλαίσιο! Κατά συνέπεια υπάρχουν όροι οι προϋποθέσεις τόσο για τα νέα μέλη τα οποία θα ενταχθούν σε μία ομάδα η οποία έχει ξεκινήσει ήδη, όσο για τα νέα μέλη μιας ομάδας που δημιουργείται εξαρχής!

 1. Κάθε νέο μέλος χρειάζεται να κάνει ένα μίνιμουμ αριθμό ατομικών συνεδρίων (συνήθως 2-3), ώστε να το γνωρίσουμε καλύτερα, να λάβουμε ένα λεπτομερές ψυχολογικό ιστορικό και να αξιολογήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο την εν δυνάμει ένταξη του σε μία ομάδα.
 2. Κάθε νέο μέλος χρειάζεται να δεσμευτεί για την παρουσία του και τη συμμετοχή του στην ομάδα, προκειμένου να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τι έχει να του/της προσφέρει τουλάχιστον για ένα διάστημα τριών μηνών…

Εν κατακλείδι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε ότι όπως κάθε ομάδα, έτσι και μία ομάδα ψυχοθεραπείας έχει μεν δικαιώματα, δυναμικές, κρύβει πολλές δυνατότητες, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Η δέσμευση, η συνέπεια, ο αλληλοσεβασμός, η εχεμύθεια και η τήρηση του ιατρικού απορρήτου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία μιας ομάδας με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα!

Σεμινάρια Ψυχολογίας