Καλοκαίρι: τι να προσέξουν οι γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους

Καλοκαίρι, η αγαπημένη εποχή των περισσοτέρων παιδιών γιατί τα σχολεία κλείνουν και αρχίζουν οι διακοπές. Συνήθως μέσα στην ανεμελιά και την χαλάρωση τους, παρασέρνουν και εμάς τους γονείς. Όμως  προσοχή, κάποιοι κίνδυνοι αυξάνονται αυτή την εποχή και καλό θα ήταν να τους επισημάνουμε.

Καταρχήν, είναι η εποχή που ο καιρός επιτρέπει τις πολλές βόλτες, τις εκδρομές και γενικώς το «έξω». Βόλτες είτε στην πλατεία είτε στη θάλασσα. Όπου κι αν βρισκόμαστε δεν χαλαρώνουμε στιγμή σε σχέση με τα παιδιά μας, τα μάτια μας και η προσοχή είναι στραμμένα μόνιμα πάνω τους. Οι λόγοι πολλοί.   Πρώτον, είναι εκτεθειμένα σε τραυματισμούς λόγω της πιο συχνή επαφής με το παιχνίδι. Δεύτερον, πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί τα παιδιά είναι συχνά αφηρημένα και ξεχνιούνται και μπορεί να χαθούν ή ακόμα και να τα ξεγελάσουν και να τα απαγάγουν (ακούμε τόσα πολλά που πραγματικά δεν ξέρει τι να πιστέψει κανείς… γι’αυτό καλύτερα ας έχουμε το νου μας!). Τρίτον, στη θάλασσα πρέπει να έχουμε συνέχεια οπτική επαφή με το παιδί και να κολυμπάει μέχρι εκεί που πατώνει – αν δεν γνωρίζει καλό κολύμπι.

Επιπλέον, τώρα που οι βόλτες είναι περισσότερες και οι μετακινήσεις με το αμάξι είναι πιο συχνές, φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας. Πρώτα εμείς, και τα παιδιά θα ακολουθήσουν. Μην ξεχνάτε, είμαστε τα πρότυπα και θα ακολουθήσουν σε ό,τι πράξουμε. Και κάτι άλλο: τα παιδιά κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα, ποτέ μπροστά. Το συνιστούν οι υπεύθυνοι της οδικής ασφάλειας μετά από έρευνες που έχουν κάνει και σίγουρα κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Είναι απαραίτητο να δείξουμε στα παιδιά μας την ομορφιά της φύσης και πως για να παραμείνει όμορφη, πρέπει να φροντίζουμε για την καθαριότητα της. Τους εξηγούμε πως δεν πετάμε αποφάγια, παιχνίδια, πλαστικά μπουκάλια, πάνες και οτιδήποτε άλλο σε σκουπίδια.  Οφείλουμε όλοι να διατηρήσουμε τις θάλασσες, τις ακτές, τα δάση και τις πλατείες καθαρές.

Ο ήλιος όσο και αν μας φτιάχνει την διάθεση, πρέπει να θυμόμαστε πως είναι και επικίνδυνος για εγκαύματα και ηλιάσεις. Για θυμηθείτε την φράση «ήλιος με δόντια». Φροντίζουμε να φοράμε στα παιδιά καπέλο, ανοιχτόχρωμα ρούχα, αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας και να πίνουν άφθονο νερό.

Τέλος, χρειάζεται μέτρο στη χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή και των video games. Προτιμείστε να κάνετε βόλτες με τα ποδήλατα σας ή και απλώς να κάνετε έναν περίπατο. Μπορείτε να πάτε σε θερινό σινεμά ή στις νεροτσουλήθρες… δραστηριότητες που να μην είναι συνέχεια σε επαφή με την οθόνη διάφορων gadgets.

Βγείτε με τα παιδιά σας έξω…

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.