Πες και κανένα «ΟΧΙ»!!!


Το να μπορείς να πεις και κανένα «όχι», σημαίνει να μην λες συνέχεια «ναι». Ένα «ναι» ενοχικό, ένα «ναι» αυτό-καταπιεστικό, ένα «ναι» που εντέλει δεν εκφράζει αυτό που πραγματικά είμαστε και αυτό που νιώθουμε αλλά αυτό που νομίζουμε ότι οι άλλοι θέλουν να είμαστε, αυτό που είναι το σωστό για εκείνους, ότι αυτό εξυπηρετεί την εικόνα ενός καλού παιδιού.

Από την άλλη, το να μπορείς να πεις και κανένα «όχι», δεν σημαίνει μία στείρα αντίδραση, ένα «όχι» σε όλα, μία άρνηση, ένα πείσμα, εντέλει ένα κακώς εννοούμενο εγωισμό. Άρα στην πραγματικότητα μιλάμε για την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του καθενός μας να έχει την προσωπική του άποψη. Και όταν αυτή είναι «όχι»… να είναι «όχι» και όταν είναι «ναι»… να είναι «ναι».  Όταν συμφωνούμε, να πηγαίνουμε με τους άλλους αλλά όταν δεν θέλουμε, δεν μας ταιριάζει, δεν το πιστεύουμε γιατί να γινόμαστε ένα με τους πολλούς ή με τους σημαντικούς και δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε και να εκφράσουμε την δικιά μας πίστη.

Προσέξτε! Όχι να την επιβάλλουμε αλλά να την εκφράσουμε, να μιλήσουμε για αυτό που εμείς πιστεύουμε, για αυτό που εμείς αγαπάμε, για αυτό που εμείς νομίζουμε. Και δεν αφορά μόνο στη θεωρία, δηλαδή σε ένα επίπεδο απόψεων αλλά και σε ένα επίπεδο πράξεων.

─ Όχι, δεν θέλω να το κάνω.

─ Όχι, δεν μπορώ.

Να μπορούμε να δείχνουμε ένα στοιχειώδη αυτοσεβασμό, αν θέλουμε να μας σεβαστούν οι άλλοι. Γιατί αν ποδοπατούμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, τις δυνάμεις μας, τις δυνατότητες μας, τότε μην έχουμε την προσδοκία οι άλλοι να μας σεβαστούν, να μας λυπηθούν ή να μας νοιαστούν. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα που οι ίδιοι δίνουμε για τον εαυτό μας.

Άρα και λίγο «όχι» μέσα στην δοσολογία της καθημερινής ψυχικής διατροφής, δεν κάνει σίγουρα κακό. Αντιθέτως, το νοστιμεύει.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Το κείμενο συντάχθηκε από την γραμματεία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», μετά από απομαγνητοφώνηση video του Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή Γιάννη Ξηντάρα.

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.