Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

Η ερώτηση αυτή προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους γονείς. Το άγχος αυτό τους κάνει να αναβάλουν επ’ αόριστον τη «μεγάλη συζήτηση» για το σεξ με τον γιο ή την κόρη τους. Είναι υποχρέωση όμως του κάθε γονέα να ενημερώσει το παιδί του για θέματα σεξουαλικής φύσεως, ώστε ο έφηβος να έχει σωστές πληροφορίες  και να μην εγκλωβιστεί στο άγχος και την πίεση της ημιμάθειας και της άγνοιας.

Με τη συζήτηση, ο νεαρός έφηβος ή έφηβη, μαθαίνει από την εγκυρότερη για τον ίδιο πηγή, τον γονιό του, ποιες είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης, τι πρέπει να προσέχει γενικά και ποια είναι η σεξουαλική του λειτουργία. Επίσης, λαμβάνει το μήνυμα ότι οι γονείς του αποδέχονται την σεξουαλικότητά του, είναι δίπλα του και τον εμπιστεύονται. Η γνώση και η αίσθηση αυτή, ότι δηλαδή έχουν «συμμάχους» τους γονείς τους, αποτρέπει πολλά πιθανά δυσάρεστα γεγονότα που η ημιμάθεια και η «περιθωριοποίηση» του σεξ μπορεί να φέρει (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα/ ΣΜΝ, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κλπ). Ο γονέας βέβαια από την άλλη μεριά, οφείλει να είναι σωστά ενημερωμένος γύρω από το σεξ, διαβάζοντας για παράδειγμα κάποια ειδικά βιβλία, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει επιτυχώς στο ρόλο του.

Απόσπασμα από το βιβλίο «100 ερωτήσεις & απαντήσεις για τον γονιό, το παιδί και τον έφηβο», Θάνος Ε. Ασκητής.

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.