Τι γίνεται και χαλάνε όλα;

Γράφει η Αγλαΐα Κρητικού, Ψυχολόγος στην Αθήνα

Γιατί οι προδιαγραφές είναι καλές και στην πορεία χαλάνε; Μήπως δεν πιστεύουμε αρκετά στον εαυτό μας, ότι δηλαδή μπορούμε να τα καταφέρουμε; Μήπως δεν εμπιστευόμαστε αρκετά τον άλλον ότι θα είναι εκεί, δίπλα μας; Ή μήπως ο άλλος δεν πιστεύει αρκετά στον εαυτό του;  Μήπως ο άλλος…; Μήπως αφήνουμε πολύ τον άλλο να μπαίνει; Μήπως είμαστε πολύ χαλαροί; Μήπως είμαστε πολύ άκαμπτοι;

Θα μπορούσα να γράφω συνέχεια λόγους, λόγους και δε θα τέλειωνα ποτέ, αν ήθελα να απαριθμήσω τους πιθανούς λόγους που ένα ζευγάρι δεν τα πάει καλά ή δεν τα πήγε καλά ή όπως θα ήθελε!

Ποια είναι η συνταγή της ευτυχίας;

Ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αγάπη, έλξη, πάθος, φιλία, χαρά, συνέπεια, καλοσύνη, φροντίδα, ικανότητα, εξυπνάδα, κοινωνικότητα. Και πάλι δε θα τελειώσω ποτέ!

Κάθε ζευγάρι, όπως κάθε άνθρωπος, είναι μοναδικό και έχουν το δικό τους αποκλειστικά τρόπο να εκφράσουν όλα τα παραπάνω.  Για αυτό κι ένας ειδικός ζητά να ακούσει από το ζευγάρι συγκεκριμένα παραδείγματα, που να καταδεικνύουν τη δική του σύνθεση και πλοκή των γεγονότων και τη δική τους δαντέλα συναισθημάτων.

Κάθε φορά ανακαλύπτουμε πόσο πολύπλοκο είναι αυτό και ταυτόχρονα πόσο απλό, αφού αυτό που όλοι θέλουμε είναι η αγκαλιά που είχαμε ή που δεν είχαμε από τη μαμά μας, η αποδοχή που είχαμε ή δεν είχαμε από τη μαμά και τον μπαμπά μας, η χαρά που πήραμε ή δεν πήραμε στα παιδικά μας χρόνια, η αγάπη που εισπράξαμε ή δεν εισπράξαμε στα παιδικά μας χρόνια. Και έτσι προχωράμε. Βήμα – βήμα, όλο και πιο μπροστά, όλο και πιο βαθιά μέσα μας. Καλό ταξίδι!

 Η Αγλαΐα Κρητικού είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.