Το να ζεις στην παρούσα στιγμή σημαίνει να ζεις στην αιωνιότητα.

 Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα

Έχετε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ποιοι είναι οι μόνιμοι σύντροφοί μας; Είναι οι σκέψεις. Που τρέχουν ακατάπαυστα, σαν τον υδράργυρο, μέσα στο νου μας, είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον.

Για το παρελθόν συνήθως σκεφτόμαστε ό,τι μας έχει στενοχωρήσει ή τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε που δεν πράξαμε ίσως καλά. Σκεφτείτε όμως, αν έχετε δει μία κακιά ταινία.. θα θέλατε να την ξαναδείτε; Προφανώς, όχι! Γιατί  λοιπόν να παίζουμε ξανά και ξανά στο μυαλό μας σενάρια του παρελθόντος που πια έχουν παρέλθει; Σίγουρα έχουν αφήσει κάποια ίχνη, αλλά κι αυτά θα ξεθωριάσουν  με το χρόνο και με τη σωστή κατανόηση.

Παράλληλα, συνήθως σκεφτόμαστε την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα τι θα θέλαμε να επιτύχουμε, ανησυχούμε για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, των συζύγων μας, των αγαπημένων μας, μέχρι που συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε ό,τι πολυτιμότερο μας δίνεται. το τώρα.

Τι σημαίνει ζω στην παρούσα στιγμή; Σημαίνει ότι κάθε στιγμή τη ζούμε έχοντας τις αισθήσεις μας σε επαγρύπνηση, το νου μας ήρεμο και την καρδιά μας ανοιχτή για να δεχτεί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι σαν να είμαστε ολόκληροι ένα μεγάλο μάτι που παρακολουθεί, δρα και ανταποκρίνεται σε αυτό που μας καλεί η στιγμή να κάνουμε ή να μην κάνουμε (και η φαινομενικά μη δράση μερικές φορές είναι ίσως η πιο κατάλληλη τοποθέτηση!). Δηλαδή να ζούμε την κάθε στιγμή με όλο μας το είναι.

Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε έναν περίπατο, να μυρίσουμε ένα λουλούδι, να δούμε ένα ηλιοβασίλεμα, έχοντας την προσοχή μας ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, πιθανότατα θα ανακαλύψουμε ότι όλα αποκτούν μια ζωντάνια, μια δύναμη, όλα υπόκεινται σε αλλαγή και μαζί με τον περίγυρό μας κι εμείς.. Γιατί έχετε παρατηρήσει ποτέ ένα ηλιοβασίλεμα που να είναι ίδιο με το προηγούμενο;  Δε νομίζω. Κάθε στιγμή λοιπόν μπορεί να μας αποκαλύψει μια νέα πραγματικότητα κι εμείς να ξεδιπλώσουμε ποιότητες μέσα μας που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας.

Το τώρα λοιπόν είναι μια χρυσή ευκαιρία για να ζούμε πιο συνειδητά, οδηγώντας τη ζωή μας προς την κατεύθυνση που μας πληροί περισσότερο. Το τώρα είναι ένα κάλεσμα για μια επιλογή που θα μας φέρει πιο κοντά στην ουσία της ύπαρξή μας. Κι αυτό μόνο με μία στάση ευγνωμοσύνης για ό,τι πέρασε, ό,τι είναι και ό,τι θα έρθει.

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα ενημερώνεστε για όλες τις νέες δράσεις του Κέντρου μας: σεμινάρια, μαθήματα, ομάδες!

* Δείτε στην Αρχική σελίδα πως μπορείτε να παρακολουθήσετε ΔΩΡΕΑΝ τα 4 Σεμινάρια Ψυχολογίας!!!

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου

Comments are closed.