Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας

 

Τα μικρά παιδιά...

...έχουν έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, και έναν μοναδικά δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται ό,τι τους συμβαίνει, μέσα από την αθωότητα και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία. Οι ενήλικες όμως συχνά θεωρούμε ότι  ''…είναι μικρά...'', κι ότι δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν ή να αισθανθούν την σοβαρότητα κάποιων καταστάσεων, τις οποίες -κατά συνέπεια- τείνουμε να κρύβουμε ή να ''μεταμφιέζουμε''...

Όταν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια...

...η παιδοψυχολογική υποστήριξη προσφέρει -στο παιδί και στην οικογένειά του- ένα κατάλληλο, ασφαλές και ψυχολογικά υγιές περιβάλλον που τους παρέχει σταθερότητα και αποδοχή. Παράλληλα, μέσα από δραστηριότητες όπως η παιγνιοθεραπεία, η αφήγηση ιστοριών, το αυτοσχέδιο παιχνίδι και η ζωγραφική, το παιδί ενθαρρύνεται και μαθαίνει να εκφράζει ελεύθερα και αυθόρμητα τα συναισθήματά του... Αυτή η ψυχική διεργασία αποτελεί μια κάθαρση για το παιδί, αλλά και μια ευκαιρία για τους γονείς του να εμβαθύνουν την σχέση τους και να επαναπροσδιορίσουν την γονεϊκή τους ταυτότητα και λειτουργία, κάτι που αναντίρρητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά του παιδιού.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ψυχο-εκπαίδευση των γονιών ίσως και να είναι σημαντικότερη ακόμη και από την ψυχοθεραπεία του παιδιού, εφόσον δημιουργώντας χώρο για την προσωπική τους εξέλιξη, οι γονείς καθιστούν δυνατή την αλλαγή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο το παιδί τους αλληλεπιδρά και αναπτύσσεται.

Συνήθως, τα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς στους ειδικούς ψυχικής υγείας, σχετίζονται  με τα εξής θέματα:

  • Στάδια ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης των παιδιών
  • Σχέσεις με γονείς, αδέρφια, συμμαθητές και συνομήλικους
  • Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών
  • Παιδικές φοβίες – χωρίς όρια συμπεριφορά
  • Επιθετικότητα – Παραβατικότητα

Ενημερωθείτε και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες μας:

Α) Συμβουλευτική & Υποστήριξη Εφήβων
Β) Συμβουλευτική Γονέων & Οικογένειας

Είπαν για εμάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Comments are closed.